perjantai 4. heinäkuuta 2014

Luonto tarjoaa linnunpoikaselle parhaat eväät


Ihmisen tarjoama ruoka voi koitua linnunpoikasten kohtaloksi. Kesällä myös sairaudet leviävät ruokintapaikoilla tehokkaasti ja saattavat vaarantaa aikuisetkin linnut.

Linnunpoikaset tarvitsevat kasvaakseen monipuolista ravintoa, jota löytyy kesällä runsaasti luonnosta. Lintujen kesäruokintaa tulisikin välttää, sillä siitä on monesti enemmän haittaa kuin hyötyä.

”Leipä, vilja, pähkinät ja muu hiilihydraattipitoinen ruoka eivät sovi poikasten ravinnoksi, sillä ne eivät sisällä riittävästi poikasten tarvitsemia vitamiineja, hivenaineita ja proteiineja. Tämä voi aiheuttaa poikasille kehityshäiriöitä ja lisätä poikasten kuolleisuutta”, kertoo Esa Aalto Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Ruokintapaikkojen tarjoama helppo eväs kuitenkin houkuttelee emoja poikasineen. Vääränlaisen ravinnon lisäksi linnut voivat saada ruokintapaikoilta myös loisia ja bakteereja. Aikuiset linnut ovat vastustuskykyisempiä, mutta poikaset sairastuvat helposti.

”Eräs viime vuosina ruokintapaikoilla levinnyt tauti on peippolinnuille ja sirkuille kohtalokas Trichomonas-alkueläimen aiheuttama kurkkutauti. Tauti tappoi muun muassa Oulussa parissa vuodessa poikasten lisäksi myös suurimman osan aikuisista viherpeipoista”, Aalto sanoo.

Talvellakin huolehdittava siisteydestä

Ruokinnan rajoittaminen talvikauteen vähentää tautien leviämistä ruokintapaikoilla.

”Trichomonas ja useimmat muut taudit kuolevat pakkasessa, joten ruokinta on sopivaa aloittaa pakkasten tultua ja lopettaa kun lumet sulavat ja muuttolinnut palaavat”, Aalto toteaa.

Talvellakin ruokintapaikan siisteydestä on kuitenkin syytä huolehtia, sillä esimerkiksi lintujen salmonella leviää lintulaudalle ja maahan levitetyn ruuan kautta. Lisäksi maaruokinta voi houkutella paikalle rottia.  Suositeltavaa on käyttää ruokinta-automaattia, joka pitää kuokkavieraat loitolla ja estää lintuja ulostamasta ruuan joukkoon.

Aallon mukaan ruokinta voi houkutella lintuja jäämään Suomeen talveksi, mutta useimmat talvelle arat lajit lähtevät syysmuutolle joka tapauksessa ennen talven tuloa.

”Sen sijaan osittaismuuttajat saattavat ruokinnan takia jättää muuttomatkan väliin, jos ruokaa on hyvin tarjolla. Esimerkiksi varikset, viherpeipot, sinisorsat ja jopa talitiaiset muuttaisivat talveksi etelään ilman ihmisen tarjoamaa ruokaa”, Aalto kertoo.

Talviruokinnasta on sekä haittaa että hyötyä

Lintujen talviruokinta tuottaa iloa sekä linnuille että niiden touhuja seuraavalle ruokkijalle. Ruokinta auttaa monia lintuja selviämään raskaasta talvesta, mutta toisaalta se vääristää myös kesäistä linnustoa.

”Monet lajit ovat runsastuneet talviruokinnan takia ja kilpailevat kesäisin samoista pesäpaikoista muuttolintujen kanssa. Lisäksi talvisin hyvin ruokitut varislinnut kasvattavat keväällä isot poikueet, joita ne osittain ruokkivat muiden lintujen munilla ja poikasilla. Luonnossa melkein kaikki vaikuttaa kaikkeen, niin lintujen ruokintakin”, Aalto toteaa.

Kesällä lintuja voi tarkkailla ruokkimattakin. Lintuharrastuksen alkuun pääsee esimerkiksi lähtemällä linturetkelle tai asentamalla linnunpönttöjä pihapuihin.

”Lintujen puuhia on helppo seurata, kun vain malttaa olla hiljaa, etteivät linnut säiky. Kesällä  pihaan voi asettaa linnuille matalia kylpyaltaita, joihin sitten tulevat kylpemään monenlaiset pienet ja isommatkin linnut”, Aalto vinkkaa.

1 kommentti:

  1. Harva ruokkii lintuja kesäisin. Talvella taas ruokintaa tarvitaan. En oikein ymmärrä, mitä ajatte jutulla???
    Tarpeeton kirjoitus.

    VastaaPoista