Lemmikin ylipaino ei ole naurun asia, vaikka chonker-tyyliset lyllertäjät keräävätkin somessa tykkäykset, nauruemojit ja sydänreaktiot. Ylipainoisen eläimen keho on monelta osalta rasituksen alaisena, mm. nivelet, hengityselimet ja ylipainosta voi seurata maksasairauksia, diabetes ja vastustuskyvyn madaltuminen. Ylipainoisen eläimen aktiivisuus laskee ja se altistaa painon kertymiselle vielä entisestään. Todella ylipainoinen eläin ei välttämättä voi edes huolehtia hygieniastaan kunnolla. Ylipainoisten eläinten elinajanodote on hoikempia lajitovereita matalampi. On siis monia painaviakin syitä ottaa lemmikin ylipaino tosissaan.
Rajat ovat rakkautta, ja se koskee myös ruokintaa. Eläintä tulisi ruokkia laadukkaalla ruoalla, esim. kissalle ei ole hyvästä pelkkä halpa viljahöttö, jota yhä hyvin paljon kaupoissa kissan kuvalla koristettuna myydään. Ruoan annoskoot tulee pitää yksilölle sopivana. Harva kissa tai koira hyötyy jatkuvasti tarjolla olevasta kuivaruokatarjoilusta, joten sellaista tapaa kannattaa tarkastella kriittisin silmin myös omassa taloudessa.
Ylipainon ehkäisy tervein rutiinein on helpompaa, kuin jo syntyneen ongelman korjaaminen, mutta harvoin on liian myöhäistä alkaa korjaustoimenpiteisiin. Kissaa varsinkaan ei tule paastottaa, vaan painonpudotuksen keinot ovat laadukas yksilölle sopiva ruoka (tarpeen tullen laihdutusruoka), sopivat annokset ja yksilölle sopiva liikunta.
Summattuna:
- Elinolojen kartoittaminen: ruokinta, makupalat, liikunta.
- Ruokinnasta vapaa kuivaruoan tarjoilu ja ylimääräiset makupalat ja ruoantähteet pois ruokavaliosta.
- Kissan ihannepaino määritetään, ja otetaan ruokintaan sopiva, laadukas ruoka, ja tätä tarjoillaan 2-4 kertaa päivässä ihannepainon mukaan.
- Liikunnalliset leikit ja valjaskävelyt ovat hyvää liikuntaa, ylipainoiselle ja vanhalle kissalle rauhallisesti aloittaen.
Kuvassa (ja monissa muissa netin vastaavissa) karkeasti kuvitusta kissan painotilanteeseen ja apuja kissan painon tarkkailuun.